Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αγία Παρασκευή, Αττικής, Greece
Πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μου με εξοργίζουν, λιγότερο ή περισσότερο. Γράφοντας τις σκέψεις μου δεν βαυκαλίζομαι και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι απ’ όλα αυτά. Στην καλύτερη περίπτωση, ίσως βοηθήσω τους μη ειδικούς, να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα τόσο σοβαρά και σημαντικά για τη ζωή μας θέματα. Γνωρίζω ότι όλοι , χωρίς καμία εξαίρεση, είμαστε ημιμαθείς, εκτός από τον τομέα της εξειδίκευσής μας και παρ’ όλο που, ΟΛΑ τα θέματα για τα οποία γράφω δεν είναι ακριβώς της εξειδίκευσής μου, τολμώ να τα δημοσιεύσω επειδή είναι σχετικά με αυτή και, κυρίως, με έχουν απασχολήσει πολύ σοβαρά .

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Λάθος, κύριε Φούχτελ!


            Λάθος, κύριε Φούχτελ!                                 Επιστολή στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επεβλήθη ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας) για «οικόπεδο» (αγροτεμάχιο) ύψους 4,46€ (τέσσερα ευρώ και 46 λεπτά!). Αγνοώντας την ταλαιπωρία (και τον χαμένο, μη παραγωγικό χρόνο) του φορολογουμένου, ας δούμε πόσοι άνθρωποι εργάστηκαν και, φυσικά, αμείφθηκαν, προκειμένου, όχι να δημιουργηθεί αξία (πλούτος, «πίτα» για να μοιραστούμε) αλλά για να μεταφερθούν 4,46€ από τον φορολογούμενο στο Ταμείο του Δήμου Σικυωνίων.

Κάποιοι εργάστηκαν - και αμείφθηκαν - για να ετοιμάσουν την «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ», να την βάλουν σε φάκελο και να την μεταφέρουν στο ταχυδρομείο. Στο ταχυδρομείο, κάποιοι  εργάστηκαν - και αμείφθηκαν - για την ταξινόμηση προς αποστολή στο ταχυδρομείο της κατοικίας του φορολογουμένου. Σ' αυτό το ταχυδρομείο κάποιοι έκανα αντίστοιχη εργασία - και αμείφθηκαν - για να παραδοθεί στον φορολογούμενο.

Ο φορολογούμενος τηλεφώνησε, απασχόλησε την υπάλληλο του Δήμου - που αμείβεται για την εργασία της - και ρώτησε πως θα μπορούσε να εξοφλήσει την οφειλή του. Περάστε από το Ταμείο. Μα είμαι κάτοικος Αθήνας. Τότε στείλτε μας Τραπεζική επιταγή. Δεν γίνεται να καταθέσω σε λογαριασμό σας; Όχι, δεν γίνεται!!!

Αν η εξόφληση γινόταν «ηλεκτρονικά» θα έλεγα, σωστά τα είπε ο κύριος Φούχτελ, για το πιο πάνω «προϊόν» εργάστηκαν, κατ αναλογία, 2000 Έλληνες ενώ στην Γερμανία το ίδιο έργο θα είχε απαιτήσει εργασία από 1000 Γερμανούς, φυσικά, όχι γιατί οι Γερμανοί εργάζονται πιο εντατικά από εμάς, αλλά επειδή η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ επιβολής και είσπραξης τελών είναι διαφορετική. Υπάρχει, όμως και συνέχεια, οπότε: Λάθος κύριε Φούχτελ. χρειάζονται 3000 Έλληνες!

Ας δούμε την συνέχεια. Ο φορολογούμενος θα μεταβεί σε τράπεζα για να ζητήσει να εργαστεί - αμειβόμενος - κάποιος για την έκδοση της επιταγής (στην πραγματικότητα θα εργαστούν πολλοί, θα την υπογράψουν τουλάχιστον δύο και θα ακολουθήσει λογιστική εργασία). Μετά θα την πάει στο ταχυδρομείο, όπου θα συμβούν τα πιο πάνω προς αντίστροφη κατεύθυνση.

Για να μην σας κουράζω σημειώνω, απλώς, ότι θα εργαστούν - και θα αμειφθούν - πολλοί ακόμη μέχρις  ότου εισπραχθεί η επιταγή.

Το πιο πάνω έχει τουλάχιστον δύο αναγνώσεις:  Η είσπραξη φόρων, τελών κλπ, συχνότατα, στοιχίζει περισσότερο από το ποσό, που εισπράττεται, κάτι που, κάποτε, πρέπει να σταματήσει. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι είναι ενδεικτικό μιας ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ  κατάστασης: Υπερβολικά πολλοί Έλληνες εργάζονται πραγματικά - και αμείβονται - χωρίς να δημιουργούν «προστιθέμενη αξία», με απλά λόγια κάνοντας «άχρηστα πράγματα» για την οικονομία της χώρας. Η περιζήτητη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας μειώνεται (επηρεάζεται αρνητικά) πολύ λιγότερο από το ύψος των αμοιβών παρά από την χαμηλά αμειβόμενη, άχρηστη εργασία...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες