Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αγία Παρασκευή, Αττικής, Greece
Πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μου με εξοργίζουν, λιγότερο ή περισσότερο. Γράφοντας τις σκέψεις μου δεν βαυκαλίζομαι και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι απ’ όλα αυτά. Στην καλύτερη περίπτωση, ίσως βοηθήσω τους μη ειδικούς, να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα τόσο σοβαρά και σημαντικά για τη ζωή μας θέματα. Γνωρίζω ότι όλοι , χωρίς καμία εξαίρεση, είμαστε ημιμαθείς, εκτός από τον τομέα της εξειδίκευσής μας και παρ’ όλο που, ΟΛΑ τα θέματα για τα οποία γράφω δεν είναι ακριβώς της εξειδίκευσής μου, τολμώ να τα δημοσιεύσω επειδή είναι σχετικά με αυτή και, κυρίως, με έχουν απασχολήσει πολύ σοβαρά .

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ

Η ΑΠΛΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ


Α. Οι εισφορές στο ΙΚΑ για το συνταξιοδοτικό είναι 20% επί των αποδοχών (το υπόλοιπο είναι για τον κλάδο υγείας) Αγνοώντας, προς στιγμήν, τις λοιπές παραμέτρους (ceteris paribus – all other things being equal) και εάν υποτεθεί ότι η μέση σύνταξη είναι ΜΟΝΟ το 80% των αποδοχών, προκύπτει ότι κάθε 4 έτη εργασίας και καταβολής εισφορών συγκεντρώνονται στον «κουμπαρά» χρήματα αρκετά για συντάξεις ενός έτους.

Β. Το προσδόκιμο ηλικίας για τους άνδρες υπερβαίνει τα 81 έτη και συνεχώς αυξάνει, για δε τις γυναίκες υπερβαίνει τα 83 έτη και συνεχώς αυξάνει. Αυτό σημαίνει ότι, αν η «μέση» ηλικία των ανδρών που συνταξιοδοτούνται είναι τα 60 έτη, θα λαβαίνουν σύνταξη για 21 έτη, αν είναι τα 70 έτη, θα λαβαίνουν σύνταξη για 11 έτη κοκ.

Γ. Οι αποδοχές των εργαζομένων, σε σταθερές τιμές (αγνοώντας τον πληθωρισμό) είναι σημαντικά χαμηλότερες τα πρώτα έτη εργασίας από ότι τα τελευταία, βάσει των οποίων υπολογίζεται το 80% ως ποσό σύνταξης. Αυτό το έλλειμμα καθώς και το σημαντικό κόστος διαχείρισης του συστήματος, ας υποτεθεί, ότι καλύπτονται από την απόδοση των επενδυόμενων εισφορών. Ιστορικά, το εάν καλύπτονταν, υπερκαλύπτονταν ή υποκαλύπτονταν είναι άγνωστο. Αυτό, που είναι γνωστό είναι ότι και προ… δομημένων, οι σχετικοί χειρισμοί των «αρμοδίων» δεν ήταν λαμπροί…!

Στον πιο κάτω πίνακα φαίνεται, ότι για να αυτοχρηματοδοτούνται οι συντάξεις, ως έδει, μόνο από τις εισφορές, θα έπρεπε να συνταξιοδοτούνται (οι άνδρες) σε ηλικία 70 – εβδομήκοντα! - ετών και μετά από 40 – τεσσαράκοντα! - έτη εργασίας και καταβολής εισφορών… .Για τις γυναίκες, αναλόγως.

Υπόμνημα πίνακα:
Γραμμή A: Ηλικία αρχής συνταξιοδότησης
Γραμμή B: Έτη συνταξιοδότησης (από αρχή μέχρι την ηλικία των 81 ετών)
Στήλη C: Έτη εργασίας και καταβολής εισφορών
Στήλη D: Έτη συνταξιοδότησης για τα οποία αρκούν οι καταβληθείσες εισφορές
Στήλες Ε: Έτη συνταξιοδότησης για τα οποία ΔΕΝ αρκούν οι καταβληθείσες εισφορές και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες