Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Αγία Παρασκευή, Αττικής, Greece
Πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μου με εξοργίζουν, λιγότερο ή περισσότερο. Γράφοντας τις σκέψεις μου δεν βαυκαλίζομαι και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι απ’ όλα αυτά. Στην καλύτερη περίπτωση, ίσως βοηθήσω τους μη ειδικούς, να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα τόσο σοβαρά και σημαντικά για τη ζωή μας θέματα. Γνωρίζω ότι όλοι , χωρίς καμία εξαίρεση, είμαστε ημιμαθείς, εκτός από τον τομέα της εξειδίκευσής μας και παρ’ όλο που, ΟΛΑ τα θέματα για τα οποία γράφω δεν είναι ακριβώς της εξειδίκευσής μου, τολμώ να τα δημοσιεύσω επειδή είναι σχετικά με αυτή και, κυρίως, με έχουν απασχολήσει πολύ σοβαρά .

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Δεν Είμαστε Όλοι Ίδιοι!

Δεν Είμαστε Όλοι Ίδιοι!

Ολοκλήρωσα την ανάλυσή μου. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Αρχίζοντας από εποχής Αντρέα, υπάρχουν τριών κατηγοριών πολιτικοί (από όποιον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που κάποτε έκανε «βαρυσήμαντες» δηλώσεις, αλλά ποτέ δεν τόλμησε μια υπέρβαση των «θεσμοθετημένων ορίων» του, μέχρι όποιον σύμβουλο της μικρότερης κοινότητας) όπως υπάρχουν και τριών κατηγοριών πολίτες – με βάση πράξεις, όχι λόγια.  

1η Κατηγορία:

Πολιτικοί. Αυτοί που «τα έκαναν» (τα ανοσιουργήματα, από το «απλό» βόλεμα του δικού τους παιδιού μέχρι τη μεγάλη διαπλοκή και τις μεγάλες ρεμούλες)
Οι «πωρωμένοι». (Πώρωση = ηθική αναισθησία ή έλλειψη κάθε ηθικού ενδοιασμού).

Πολίτες. Αυτοί που «τα έκαναν» (τα ανοσιουργήματα, από το «απλό» χωρίς απόδειξη και χωρίς ΦΠΑ μέχρι τη μεγάλη φοροδιαφυγή, τη μεγάλη διαπλοκή και τις μεγάλες ρεμούλες)
Οι «πωρωμένοι». (Πώρωση = ηθική αναισθησία ή έλλειψη κάθε ηθικού ενδοιασμού).
Φυσικά, πάντα ψήφιζαν το εκάστοτε κόμμα «τους».  

2η Κατηγορία:


Πολιτικοί. Αυτοί που τα έβλεπαν αλλά καθησύχαζαν την όποια συνείδησή τους με τη Σημίτεια –ιστορική πλέον- ρήση «αυτή είναι η Ελλάδα», ή, το «αυτή είναι η πολιτική», ή παρόμοιες εκλογικεύσεις. Έτσι, αντί να καταγγείλουν, να ουρλιάξουν, να παραιτηθούν, πήγαιναν για… ύπνο.
Οι, επιεικώς, ανεπαρκείς ως πολιτικοί. Μάλλον η μεγάλη πλειοψηφία.

Πολίτες. Αυτοί που τα έβλεπαν αλλά καθησύχαζαν την όποια συνείδησή τους με τη Σημίτεια –ιστορική πλέον- ρήση «αυτή είναι η Ελλάδα», ή, το «τι μπορώ να κάνω εγώ;», ή παρόμοιες εκλογικεύσεις. Έτσι αντί να καταγγείλουν, (ένα από τα Ελληνικά κόμπλεξ: η καταγγελία στις «Αρχές», ακόμη και των παρανομούντων, είναι «χαφιεδισμός», «ρουφιανιά»…) πήγαιναν για… ύπνο.
Οι, επιεικώς, ανεπαρκείς ως πολίτες. Μάλλον η μεγάλη πλειοψηφία.


3η Κατηγορία:


Πολιτικοί. Αυτοί που –αν υπάρχουν και τέτοιοι- ήταν τόσο ηλίθιοι, τόσο ανίκανοι να αντιληφθούν τι συνέβαινε γύρω τους ή τόσο «απορροφημένοι» με τον μικρόκοσμό τους, που «ναρκώνονταν» το όποιο ήθος τους για να ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο.
Οι μη-πολιτικοί, οι nobody’s.
Πολίτες. Αυτοί που –αν υπάρχουν και τέτοιοι- ήταν τόσο ηλίθιοι, τόσο ανίκανοι να αντιληφθούν τι συνέβαινε γύρω τους ή τόσο φανατισμένοι με το κόμμα «τους», που, εκλογικεύοντας, συγχωρούσαν τα πάντα, αφού «οι άλλοι δεν είναι καλύτεροι».
Φυσικά, πάντα ψήφιζαν το κόμμα «τους».
Οι μη-πολίτες, οι nobody’s.


Προσωπικά (και, νομίζω, οι περισσότεροι και πολιτικοί και πολίτες) μετακινούμουν εναλλάξ μεταξύ 1ης κατηγορίας (χωρίς απόδειξη, χωρίς ΦΠΑ – είμαι βέβαιος ότι η «ελαστικότητα» της ηθικής μου σταματάει κάπου εκεί…) και 2ης κατηγορίας («τι μπορώ να κάνω εγώ;» - άλλοτε εκλογίκευση, άλλοτε πραγματική απόγνωση).

Ώρα να κοιταχτούμε στον καθρέφτη… .           

Μόνο μία εξουσία μπορεί «να τα βάλει» με την εξουσία.

Επιστολή προς: kathimerini@kathimerini.gr 18 Μαΐου 2010

Κύριε Διευθυντά

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ

Σε κάποιο σημείο της χθεσινής παρουσίασης των «φακέλων» έγινε σαφές ότι τα χρέη των νοσοκομείων μάλλον ήταν κατά 3,5 δις ευρώ υψηλότερα από το δηλωθέν ποσό στην Eurostat, απλώς, (πέρα από την όποια κουτοπονηριά) κανείς δεν γνώριζε με βεβαιότητα! Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσοι και γιατί μισθοδοτούνται από το κράτος. Ο κύριος Αλογοσκούφης έκανε «απογραφή» και «ανεκάλυψε» διάφορα. Η νέα κυβέρνηση «ανεκάλυψε» ότι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο. Δεν έχει τέλος… .


Κάθε πρωτοετής του management γνωρίζει ότι διοίκηση χωρίς ακριβείς πληροφορίες είναι αδύνατη. Η κυβέρνηση μοιάζει να αντιλαμβάνεται (μέχρι στιγμής, απλώς μοιάζει) τι πρέπει να γίνει και καθημερινά ακούμε διάφορα «θα». Τα εμπόδια που θα συναντήσει μέχρι την υλοποίηση των «θα» είναι πάρα πολλά και γνωστά και εδώ χρειάζεται η δική σας, όλων των ΜΜΕ, συμβολή.


Πρέπει, όχι μόνο να συνεχίσετε να παρουσιάζετε τα κακώς κείμενα, αλλά και να αναλάβετε τον ρόλο (που, υπό ομαλές συνθήκες, δεν ανήκει στα ΜΜΕ) του follow-up. Πολλά ΜΜΕ, με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ να πρωτοστατεί, καυτηριάζουν τα της Βουλής – ένα παράδειγμα- αλλά ο κύριος Πετσάλνικος φαίνεται να ζει στο παρελθόν, όταν με λίγη «στάχτη στα μάτια» ξεμπέρδευαν με τη λαϊκή δυσφορία, που τώρα είναι οργή. Μην σταματάτε μέχρι να γίνει αυτό που πρέπει.


Νοιώθω, όπως οι περισσότεροι Έλληνες, «εγκλωβισμένος», χωρίς δυνατότητες αντίδρασης. Η ψήφος μας δεν μετράει. Προφανώς, στη δημοκρατία μας υπάρχουν αδιέξοδα. Μόνο μία εξουσία μπορεί «να τα βάλει» με την εξουσία. Ακόμη –ακόμη - δεν είμαι έτοιμος να «κάψω το μπορντέλο τη βουλή» και ψάχνω για φως στην άκρη του τούνελ. Θα το ανάψετε;

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Τα προνόμια των αρχόντων μας

Επιστολή προς: kathimerini@kathimerini.gr 1 Μαΐου 2010

Κύριε Διευθυντά 

Τα προνόμια των αρχόντων μας

Μήπως ήρθε η ώρα να ανοίξετε, εσείς που έχετε βήμα, έναν ευρύ δημόσιο διάλογο, σχετικά με τα πάσης φύσεως προνόμια των πάσης φύσεως αρχόντων μας; Ένας δήμαρχος, που «υπηρέτησε την πατρίδα», μετά από 2 τετραετίες στην Κολοπετινίτσα των 27 κατοίκων παίρνει ισόβια σύνταξη! Το νέο συνταξιοδοτικό, επί τέλους, θα προβλέπει σύνταξη με βάση τα πραγματικά έτη εργασίας – για τους υπηκόους. 

Φυσικά, ούτε γνωρίζω όλα τα είδη και όλες τις κατηγορίες αρχόντων, ούτε υποψιάζομαι καν όλα τα είδη και όλες τις κατηγορίες προνομίων, υλικών τε και άυλων, θεσμοθετημένων τε και μη. Και για τα «μη θεσμοθετημένα» δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα… . Για τη θεσμοθετημένη, όμως, ασυλία βουλευτών, μη-ευθύνη υπουργών (που όλες οι αντιπολιτεύσεις υπόσχονται να διορθώσουν μόλις γίνουν κυβέρνηση…) κλπ, κλπ. Θα γίνει ποτέ κάτι;

 Με τιμή
 Συμεών Ρωμύλος                 
 Θεμιστοκλέους 37 Αγία Παρασκευή Αττικής 15342

Αναγνώστες